Over Omar’s bike rental

Al 7 jaar een begrip in Kololi in Gambia

Omar Darboe (32) verhuurt sinds 2011 fietsen in Kololi. Daarnaast neemt hij als gids veel toeristen mee op fietstour in Gambia. In een zijstraat van ‘de strip’ staan de fietsen opgesteld: goed onderhouden fietsen met voldoende versnellingen en goede banden om de wegen van Gambia te kunnen berijden.

‘Your happiness is my pleasure’ vertelt Omar met een grote glimlach terwijl hij toeristen zijn boek met fietstours laat zien. “Gemaakt door vrienden in Nederland die me wilden helpen’, vertelt hij lachend. “Want er bestaat een warme band tussen de mensen in Nederland en de bevolking van Gambia”. Veel tevreden toeristen ondersteunen lokale ondernemers. Mensen zoals Omar, die als kleine zelfstandige vol trots zijn land laat zien aan reizigers van over de hele wereld.

Fietsland Gambia

Omar biedt fietstrips aan naar alle highlights in Gambia. Vanuit Kololi ligt alles op goede fietsafstand. De meeste wegen zijn buiten het regenseizoen goed begaanbaar op de fiets. Kijk niet op van een gat in de weg en soms moet je in de stoffige berm fietsen. Maar fietsen is absoluut niet gevaarlijk, de meeste automobilisten houden rekening met je. Gambia is natuurlijk niet Nederland, je moet wel je hoofd er bij houden. Omar kiest altijd veilige routes uit, het liefst ‘kruip door – sluip door’ zodat je het echte leven in Gambia onderweg meemaakt.